Pikavippiä ympäri vuorokauden

Nopeaa lainaa voi nykyään saada 24/7, siis minä tahansa päivänä vuorokauden ympäri. Ympärivuorokautiset pikavipit ovat mahdollisia siksi, että tililuotot ovat vuonna 2013 huomattavasti yleistyneet, ja monet pikavippipalvelut tarjoavat nyt luottorajallista tililainaa.

Tililuotot ovat jatkuvia luottoja, eikä jatkuviin luottoihin sovelleta lakia, joka kieltää kuluttajaluoton maksamisen asiakkaan pankkitilille yöllä eli kello 23 – 7. Jos sinulla on tililuottosopimus sellaisesta lainapalvelusta, joka lupaa maksaa nostetut lainat tilille myös öisin, voit siis saada vippiä ympäri vuorokauden. Aikarajoitus koskee kuitenkin edelleen perinteisiä pikavippejä.

Perinteisiäkin pikavippejä voi useimmiten hakea milloin tahansa, myös yöllä, mutta lainahakemus käsitellään ja maksetaan tilille vasta seuraavana aamuna. Lainahakemusten käsittelyajat selviävät vippipalveluiden kotisivuilta.

Pikavippipalveluiden verkkopalvelut ovat avoinna ympäri vuorokauden, joten voit milloin tahansa tarkistaa esimerkiksi lainasi määrän tai luoton eräpäivän.

Pikavippivertailu

Pikavippien hintavertailu kannattaa, sillä vipeissä on hintaeroja. Vertailua varten netistä löytyy monenlaisia vippivertailupalveluita. Mikäli pikavipit eivät ole sinulle kovin tuttuja, voit vertailuiden avulla tarkistaa, millainen on vippien tyypillinen hintataso. Niin vältyt ottamasta kaikkein kalleimpia vippejä.

Hinta on pikavipin valinnassa tietysti olennainen tekijä, mutta muillakin asioilla on vaikutusta. Pitempi maksuaika lisää kustannuksia, joten kaikkein halvinta vippiä ei välttämättä kannata ottaa, mikäli siinä on maksuaikaa vain kaksi viikkoa, mutta oma tilanteesi vaatii enemmän maksuaikaa. Mikäli hakija on nuori aikuinen, lainaa ei saa ihan mistä tahansa, sillä osa vippipalveluista rajoittaa nuorimpien hakijoiden vippaamista. Tällöin on ehkä tyydyttävä johonkin muuhun kuin kaikista halvimpaan pikavippiin.

Pikavippien kulut ovat yleensä kiinteitä eivätkä vaihtele asiakaskohtaisesti toisin kuin kulutusluottojen ja muiden suurempien lainojen korot. Niinpä pikavippivertailu on yksinkertaista. Joissakin kulutusluottopalveluissa lainojen korot vaihtelevat, joten hintojen vertailu on hankalaa. Tällaisista kulutusluotoista pystytään vippivertailuissa ilmoittamaan ainoastaan esimerkkihinta, joka voi poiketa siitä hinnasta, joka hakijalle myönnetään.

Mikäli haet kulutusluottoa, jonka korko määritetään yksilöllisesti, ainoa keino hankkia varmaa tietoa hinnasta on pyytää alustava luottopäätös, josta lainan hinta selviää.

Moni pikavippipalvelu tarjoaa nykyään tililuottoa. Tililuottojen hintojen vertailu on hieman hankalampaa kuin kiinteähintaisten pikavippien vertailu, sillä tililuotoissa maksuaika on joustava. Pidemmästä laina-ajasta maksetaan korkoa, mutta tililuottopalvelut eivät välttämättä ilmoita kovin selkeästi, millaisiksi lainan kustannukset tulevat pidemmällä maksuajalla. Arvioita löytyy kuitenkin vippivertailusivustoilta.

Tililuotto

Pientä lainaa etsivä törmää nykyään pikavipin sijaan yhä useammin tililuottoon. Muita tililuotoista käytettyjä nimityksiä ovat esimerkiksi joustoluotto, luottotili ja käyttölaina.

Tililuotto tarkoittaa lainaa, jossa asiakkaalla on jatkuvasti käytössään tietty luottoraja. Kyseessä ei siis ole pikavipin kaltainen kertalaina, vaan jatkuva luotto. Lainaa voi nostaa niin usein kuin haluaa, sen kokoisissa palasissa kuin haluaa. Pienin nostettava laina on lainantarjoajasta riippuen 20 – 100 euroa.

Tililuotoissa on muutamia etuja pikavippeihin verrattuna. Pikavipin ottanut ei saa enää samasta lainapalvelusta lisälainaa, ennen kuin vippi on maksettu takaisin, mutta tililuottoasiakas voi nostaa myös lisälainaa. Se tuo joustavuutta lainanottoon, eikä uuden lainatarpeen iskiessä tarvitse ruveta vippaamaan uudesta lainapalvelusta.

Myös takaisinmaksu on tililuotoissa pikavippejä joustavampi. Pikavipin maksuaika on päätettävä heti lainaa haettaessa, eikä sitä välttämättä voi pidentää. Tililuotoissa on usein joustava maksuaika, joten lainaa voi maksaa pois sitä mukaa kun varaa on. Tililuoton takaisinmaksukäytäntöihin kuuluu tyypillisesti tietty minimilyhennys, joka on vähintään maksettava. Minimilyhennys voi olla esimerkiksi 50 euroa tai tietty prosenttimäärä lainasta.

Tililuottoja tarjoavien palveluiden määrä alkoi lisääntyä keväällä 2013. Syynä oli kuluttajansuojalain muutos. Pikavippien todelliselle vuosikorolle asetettiin katto, joten tavallisten pikavippien tarjoaminen muuttui pitkälti kannattamattomaksi. Vanhojen pikavippien tilalle on kehitelty monenlaisia ratkaisuita, ja jonkin verran pikavippejä tarjotaan edelleen, mutta tililuotoista on tullut erittäin yleinen pienen lainan myöntämisen kanava. Useimmiten tililuotoissa on 2000 euron luottoraja.

Jotta voit saada tililuottoa, on sinun ensin tehtävä luottosopimus valitsemasi tililuottopalvelun nettisivujen kautta. Tarvitset tätä varten verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Mikäli sinulle myönnetään tililuotto, voit heti nostaa lainaa verkkopalvelun kautta tai tekstiviestillä. Usein tililuottopalvelut haluavat varmistaa maksukykysi, joten sinua saatetaan pyytää toimittamaan esimerkiksi palkkakuitti, ennen kuin ensimmäinen laina voidaan maksaa tilille.

Lainaa heti

Kiireinen rahantarve? Voit saada pikavippiä, kulutusluottoa tai lainaa tilille heti. Pikavippiä voi saada nopeasti pankkitunnuksilla tai tekstiviestillä. Tilaa esimerkiksi 100€ pikavippi vaivattomasti pankkitilillesi.

Pikalainat maksetaan tilille tyypillisesti erittäin nopeasti. Vippiä voi saada tilille jopa minuuttien kuluessa. Jopa useamman tuhannen euron kulutusluoton voi saada nopeasti. Jos haet suurempaa kulutusluottoa kulutusluottoihin keskittyneestä palvelusta, lainan saaminen voi viedä muutaman päivän. Joka tapauksessa netin kautta haettava pikavippi tai kulutusluotto on kätevä tapa saada lainaa heti tilille.

Nopeasti voi saada myös tililuottoa. Jos teet sopimuksen tililuottoa, luottotiliä, joustoluottoa tai vastaavaa palvelua tarjoavan lainayhtiön kanssa, voit milloin tahansa nostaa tilillesi pientä lainaa luottorajasi puitteissa. Tililuoton nostaminen on vähintään yhtä nopeaa kuin pikavipin ottaminen. Tililuottoa on joskus mahdollista nostaa pankkitilille jopa yöllä.

Pienen lainan tarve voi joskus olla akuutti. Siksi on hyvä, että nopeita lainoja on saatavilla. Vaikka lainaa saa helposti ja nopeasti, ei luottoa kuitenkaan kannata ottaa varomattomasti tai harkitsematta. Pienikin laina voi entisestään hankaloittaa tiukkaa rahatilannetta, mikäli lainaajalla ei ole varaa maksaa lainaa takaisin. Pikavipit myönnetään aina vähintään 18-vuotiaille henkilöille, joiden luottotiedoissa ei ole maksuhäiriömerkintöjä.

Pikavippi ilman luottotietoja

Jos luottotiedot ovat menneet, on lainan saanti käytännössä mahdotonta. Pikavippiyritykset tarkistavat aina hakijoiden luottotiedot. Osa pikalainayrityksistä käyttää myös yhteisiä rekistereitä, joista selviää, onko hakijalla ollut maksuvaikeuksia ja onko hänellä ennestään paljon pikalainaa. Tällaisessa tapauksessa hakijalta kysytään lupa tietojen tarkistamiseen rekisteristä. Tarkistuksesta voi kieltäytyä, mutta tällöin on todennäköistä, että lainaa ei myönnetä.

Asiakkaan luotto- ja lainatiedot tarkistamalla pikavippiyritykset pyrkivät minimoimaan omat luottotappionsa. Tarkistuksella voidaan välttyä myöntämästä lainaa henkilölle, joka on maksukyvytön tai ajautumassa maksukyvyttömyyteen. Toisaalta tarkistus on myös asiakkaan parhaaksi, sillä se ehkäisee velkakierteitä. Tarkistuksen avulla voidaan havaita tilanteet, joissa asiakkaalle on kertymässä niin paljon pikavippejä, ettei hänellä ole realistisia mahdollisuuksia maksaa niitä kaikkia takaisin. Tällöin voidaan estää lisälainan myöntäminen jo ennen maksuhäiriömerkintää, jotta velkataakka ei ainakaan kasva entisestään.

Suomeen on välillä toivottu yleistä positiivista luottotietorekisteriä, josta lainayhtiöt voisivat tarkistaa lainaa hakevien tilanteen. Tällä hetkellä rekisteröidään ainoastaan negatiivisia luottotietoja eli maksuhäiriömerkintöjä. Positiiviset luottotiedot sisältäisivät tietoa esimerkiksi siitä, paljonko henkilöllä on lainoja ennestään, ja niiden kerääminen voisi ehkäistä ylivelkaantumista. Oikeusministeriö päätyi kuitenkin keväällä 2013 suosittamaan, että positiivisten luottotietojen rekisteriä ei perusteta.

Lainaa ilman vakuuksia

Pikavipit tunnetaan myös siitä, että ne myönnetään yleensä ilman takaajia tai vakuuksia. Siksi pikavippejä voivat hakea myös pienituloiset henkilöt, joille ei ole kertynyt säästöjä tai arvokasta omaisuutta. Lainaa tarvitseva voi siis hakea pikavippiä ilman, että hänellä olisi tarjota vakuudeksi autoa tai asuntoa.

Myös monia kulutusluottoja myönnetään ilman vakuuksia. Ilman takaajaa tai vakuutta voi siis saada varsin monen suuruisia lainoja muutaman kymmenen euron vipistä aina useiden tuhansien eurojen lainaan saakka. Jopa 15 000 euron laina on mahdollista saada vakuudetta.

Vakuuden ja takaajien tarkoituksena on tuoda turvaa luotonmyöntäjälle: jos pikalaina jää maksamatta, luotottaja saa silti jonkin korvauksen. Velallinen voi mahdollisesti kattaa velkansa omaisuudellaan ja välttää näin maksuhäiriömerkinnän. Toisaalta vakuudellisen lainan seurauksena voi olla mahdollisesti tärkeän omaisuuden, kuten asunnon, menettäminen.

Viime aikoina markkinoille on ilmaantunut myös pikavippejä, joita varten tarvitaan takaaja. Tällaiset vipit tunnistaa siitä, että niiden kulut ovat hämmästyttävän halvat. Jotta vippi voidaan myöntää, on lainaajan kuitenkin tarjottava takaaja itse tai ostettava lainapalvelun yhteistyökumppanin tuottama takauspalvelu. Takauspalvelun ostaminen tietysti lisää pikavipin hintaa jonkin verran.

Pikavippi pankkitunnuksilla

Mikäli haet pikavippiä ensimmäistä kertaa jostakin lainapalvelusta, sinun tulee hakea laina verkkopankkitunnuksillasi. Verkkopankkitunnukset tarvitaan TUPAS-tunnistautumista varten. Vippipalvelu siis tarkistaa, että lainaa haetaan oikeilla henkilötiedoilla. Tämä vähentää väärinkäytöksien mahdollisuutta.

Pikavipin hakeminen onnistuu lähes kaikkien pankkien pankkitunnuksilla, mutta etenkään pienemmät vippipalvelut eivät välttämättä tarjoa kaikkia mahdollisia tunnistautumistapoja. Esimerkiksi Danske Bankin, Nordean ja Osuuspankin tunnuksilla lainaa voi varmuudella hakea mistä tahansa, ja myös harvinaisemmat pankit kelpaavat usein. Mikäli käytät jonkin harvinaisemman pankin verkkopankkitunnuksia, kannattaa tarkistaa, että tunnistautuminen on tämän pankin tunnuksilla mahdollista. Esimerkiksi Tapiolan, S-Pankin ja Ålandsbankenin tunnuksilla lainaa ei välttämättä pysty aina hakemaan.

Tunnistautumiseen on toisinaan tarjolla myös hieman vähemmän tunnettu tapa, mobiilivarmenne. Mobiilivarmenne on kännykän sim-korttiin liitettävä ominaisuus, jonka saat käyttöön omalta matkapuhelinoperaattoriltasi. Myös mobiilivarmenteen käyttö lainan hakemisen yhteydessä on erittäin helppoa. Mobiilivarmenteita myöntävät ainakin DNA, Sonera ja Elisa. Jos lainapalvelu tarjoaa tunnistautumisen mobiilivarmenteella, ei ole väliä, minkä operaattorin varmenne sinulla on.

Pikavippi tekstiviestillä

Pikavippejä voi hakea myös tekstiviestillä, ja tekstiviestilaina taitaakin olla yleisesti tunnetuin tapa ottaa pikavippi. Lainaaminen tekstiviestillä on varsin yksinkertaista, sillä tarvitaan vain lyhyt tekstiviesti, ja rahat maksetaan tilille. Ohjeet tekstiviestin lähettämiseen löytyvät lainapalvelun verkkosivuilta. Tekstiviestin lähettämisessä on syytä olla huolellinen ja noudattaa lainapalvelun antamia ohjeita tarkasti, sillä esimerkiksi kirjoitusvirhe estää lainahakemuksen onnistumisen.

Vippien myöntäminen tekstiviestillä on hieman vähentynyt pankkitunnistusvaatimusten ja pikavippien tuoreimman lakiuudistuksen myötä. Pikavipin hakemiseen kuluvista tekstiviesteistä ei nimittäin enää kesäkuun 2013 jälkeen ole saanut periä maksuja. Aikaisemmin pikavipin hakeminen tekstiviestillä saattoi maksaa parista eurosta jopa kymmeneen euroon. Nyt tekstiviestimaksujen periminen on siis laitonta.

Jotta voit hakea pikavippiä tekstiviestillä, sinun on täytynyt jo rekisteröityä kyseisen pikavippipalvelun asiakkaaksi netissä ja todentaa henkilöllisyytesi pankkitunnuksilla. Saat rekisteröityessäsi henkilökohtaiset tunnukset, joita tarvitset hakemusviestin laatimiseen. Muista pitää hyvää huolta tunnuksistasi, äläkä luovuta niitä kenellekään muulle, sillä tunnukset mahdollistavat pikavipin hakemisen nimissäsi!

Tekstiviestillä lainaamisen etu on ennen kaikkea se, ettei sinun tarvitse olla tietokoneen äärellä lainaa hakiessasi. Vippiä voi siis hankkia tilanteessa kuin tilanteessa, esimerkiksi matkalla ollessa.

Yhä useampi pikavippipalvelu tarjoaa nykyään myös mobiilipalveluita, joiden kautta lainaa voi hakea älypuhelimella tai tabletilla. Pikavipin hakemisen voi hoitaa mobiilisivuston tai oman sovelluksen kautta. Mobiilipalveluiden kautta voi usein hoitaa muitakin asioita, esimerkiksi tarkistaa lainasaldon, eräpäivän tai laskun maksutiedot.

Kuka voi hakea pikavippiä?

Pikavippiä voivat hakea täysi-ikäiset, luottokelpoiset suomalaiset. Luottoehdot vaihtelevat jonkin verran eri pikavippipalveluiden välillä. Joistakin paikoista rahaa voi lainata heti 18-vuotiaana, toisissa vippipaikoissa ikäraja on korkeampi, esimerkiksi 23 vuotta. Jotkut palvelut vaativat Suomen kansalaisuutta, toisille riittää voimassaoleva oleskelulupa. Vakituinen, suomalainen osoite vaaditaan lainaa hakevalta aina.

Osoitetiedot on syytä pitää käyttämässäsi vippipalvelussa ajan tasalla. Jos muutat mutta unohdat ilmoittaa vippipalveluun uuden osoitteesi, seuraava vippi voi jäädä myöntämättä, kun asiakasrekisterin tiedot eivät täsmää väestörekisterin osoitetietoihin. Lainaa hakevalla on oltava vakituinen osoite Suomessa.

Pikalainan, tililuoton tai kulutusluoton saaminen voi joskus edellyttää, että hakijalla on säännölliset tulot. Osa lainapalveluista pyytää hakijaa toimittamaan hakemuksen yhteydessä palkkakuitin, tiliotteen tai muun todistuksen siitä, että hakijalla on riittävästi varoja ottamansa lainan takaisinmaksua varten. Lainaa voi siis tällaisista paikoista saada, mikäli on työssäkäyvä tai eläkeläinen. Vippien saaminen on mahdollisesti hankalampaa, mikäli hakija on työtön, opiskelija tai muuten erittäin pienituloinen.

Mikäli lainahakemukseen pyydetään liitteitä, ne voi yleensä toimittaa vaikkapa sähköpostilla tai jopa valokuvana kännykän kautta. Lainaa voi siis saada nopeasti, vaikka liitteitä pyydettäisiinkin. Luottopäätöksen pikavippipalvelut tekevät yleensä muutamassa minuutissa, joten saat heti tietää, onko laina myönnetty.

Pikalaina

Pikalainaa voi hakea minkä tahansa pankin tilille. Tilin on kuitenkin yleensä oltava suomalaisen pankin tili. Jotta pystyt hakemaan pikalainaa, sinulla tulisi kuitenkin olla verkkopankkitunnukset jostakin kohtalaisen yleisestä pankista. Lainaa voi yleisesti hakea ainakin Nordean, Osuuspankin, Danske Bankin (entinen Sampo Pankki), Säästöpankin, Aktian ja eri paikallisosuuspankkien tunnuksilla. Myös Tapiolan, S-Pankin ja Ålandsbankenin verkkopankkitunnuksilla voi hakea lainaa joistakin vippipalveluista.

Kaikista pikalaina- ja useimmista kulutusluottopalveluista voi hakea lainaa pankkitunnuksilla. Ensimmäisellä kerralla laina on aina haettava pankkitunnuksilla, sillä vippipalvelun on tunnistettava hakijan henkilöllisyys. Pankkitunnistautuminen on erittäin luotettava menetelmä henkilöllisyyden tunnistamiseen. Tunnistuksen avulla voidaan ehkäistä väärinkäytöksiä, kuten väärillä henkilötiedoilla otettuja pikavippejä.

Entä, jos tarvitsee pikalainaa, mutta ei omista verkkopankkitunnuksia? Verkkopankkitunnukset on onneksi helppo hankkia omasta pankista, ja niistä on hyötyä muuallakin kuin pikavipin hakemisessa. Pankkitunnusten hankkiminen siis kannattaa, mikäli sellaisia ei jostain syystä vielä ole. On kuitenkin tilanteita, joissa pankki ei myönnä asiakkaalleen verkkopankkitunnuksia. Tällöin on yleensä kyse siitä, että asiakkaalla on maksuhäiriömerkintä. Jos niin on, on pikalainaakin turha hakea, sillä vippejä tai muitakaan lainoja ei pääsääntöisesti myönnetä luottotietonsa menettäneelle.

Verkkopankkitunnistautumiseen on viime aikoina saatu vaihtoehto, mobiilivarmenne. Jos et halua syystä tai toisesta hakea pikalainaa pankkitunnuksilla, voit joissakin pikavippipalveluissa tunnistautua myös mobiilivarmenteen kautta. Jos sinulla ei ole vielä mobiilivarmennetta, voit hankkia sen omalta matkapuhelinoperaattoriltasi. Varmenteita tarjoavat ainakin Sonera, DNA ja Elisa.

Myös suurempia kulutusluottoja tarjoavat lainapalvelut käyttävät yleisesti pankkitunnuksia hakijan henkilöllisyyden todentamiseen. Jotkut kulutusluottoyhtiöt käyttävät myös sähköistä allekirjoitusta. Myös sähköinen allekirjoitus toimii verkkopankkitunnuksilla. Sähköisen allekirjoituksen avulla luotonhakija voi allekirjoittaa lainasopimuksensa suoraan netissä, eikä hänen tarvitse esimerkiksi tulostaa luottosopimusta ja lähettää sitä allekirjoitettuna postissa luottoyhtiölle. Sähköinen allekirjoitus siis säästää huomattavasti aikaa ja nopeuttaa luoton saantia tilille.

Näiltä sivuilta löydät lainapalvelut, jotka maksavat pikalainaa nopeasti pankkitilillesi. Voit saada pikalainaa 10 eurosta jopa useampaan tuhanteen euroon asti. Jos lainatarpeesi on suurempi, tarkista myös kulutusluottoja tarjoavat palvelut.

Pikalainat tulivat Suomessa markkinoille vuonna 2005, ja ne ovat siitä asti herättäneet runsaasti keskustelua. Pikalainojen pelätään usein aiheuttavan ylivelkaantumista etenkin nuorille, juuri täysi-ikäisyyden saavuttaneille henkilöille. Nuoret pikalainaajat ovatkin siinä mielessä haavoittuvaisessa asemassa, ettei oman talouden hallinta ole vielä niin tuttua kuin vanhemmilla henkilöillä. Nuori ei välttämättä vielä kunnolla hahmota menojaan ja tulojaan, mikä saattaa johtaa rahaongelmiin ja pikalainojen ottamiseen.

Lisäksi 18 – 20 -vuotiaiden tulot ovat usein kohtalaisen pieniä. Myös siksi pikalainat saattavat muodostua nuorille ongelmaksi helpommin kuin vakituisia tuloja saaville. Toisaalta pikalaina voi olla ainoa lainamuoto, jota nuori henkilö voi ylipäätään saada.

Pikalainojen ikäraja on aina vähintään 18 vuotta, ja usein ikäraja on vielä korkeampi. Vaikka pikalainaa myönnettäisiin 18-vuotiaalle, lainaamisessa voi olla muita rajoituksia. Juuri täysi-ikäistyneelle saatetaan esimerkiksi myöntää vain kaikkein pienimpiä lainasummia.

Pikalainat yhdistetään joskus myös peliongelmiin. Peli- ja pikalainaongelmiin joutuvat joskus samat ihmiset, sillä rahapeleistä velkaantuminen voi johtaa siihen, että huonoa taloustilannetta yritetään paikata pikavipeillä.

Pikalainojen haittoja on jo useamman vuoden ajan yritetty ehkäistä lakimuutoksilla ja rajoituksilla. Esimerkiksi pikavippien mainontaan on kiinnitetty paljon huomiota. Pikalainojen ehdot, kulut ja todelliset vuosikorot on kerrottava mainoksissa selkeästi, ja moni pikalainapalvelu onkin saanut huomautuksia, kun lainaehtoja ei ole ilmoitettu mainoksessa tarpeeksi isolla fontilla.

Vuonna 2010 pikalainojen ongelmia yritettiin vähentää sillä, että kiellettiin yöllä haetun pikalainan maksaminen tilille heti. Rajoituksella yritettiin puuttua harkitsemattomaan pikavippaamiseen, jonka uskottiin tapahtuvan öisin humalassa. Myös pikavipin hakijoiden henkilöllisyyden tunnistamisen vaatimuksia tiukennettiin muutama vuosi sitten.

Lakimuutosten vaikutuksia ei kuitenkaan pidetty riittävän tehokkaina, sillä vuonna 2013 asetettiin pikalainojen todellisen vuosikoron katto. Tämä lakimuutos onkin vaikuttanut pikavippialaan paljon aikaisempia enemmän, sillä sen seurauksena moni vanha pikavippiyritys on lopettanut toimintansa tai vähintään uudistanut tuotteitaan radikaalisti.

Pikavipit

Katso näiltä sivuilta kaikki pikavipit! Löydät kaikki parhaat pikavippipalvelut, jotka myöntävät lainaa tänä vuonna.

Pikavipit ovat pieniä lainoja, joita haetaan yleensä silloin, kun on tarve saada nopeasti hiukan käteistä. Pikavippipalvelut tarjoavat lainaa yleensä 50 – 1000 euroa, mutta tyypillisimmät pikavipit ovat 100 – 300 euron lainoja. Tilastojen mukaan keskimääräinen pikavippi on usein ollut noin 230 euroa.

Vaikka tarjolla olevien pikavippien määrä on vuoden 2013 aikana reilusti vähentynyt, pikavippipalveluita on edelleen kymmeniä, ja lainoissa on valinnanvaraa. Pikavippien ohella tarjolla on nyt runsaasti luottotili-tyyppisiä palveluita. Luottotili tai tililuotto tarkoittaa jatkuvaa lainaa, jossa asiakkaalle määritetään luottoraja.

Uusissa tililuottopalveluissa asiakkaan luottoraja on usein vähintään 2000 euroa, joten pikavippien painopisteen voi nähdä siirtyneen isompiin luottoihin. Tililuotoltakin voi tosin nostaa pientä lainaa, eikä asiakkaan ole mikään pakko ottaa koko 2000 euron lainaa. Usein tililuottoa voi nostaa minimissään 20 tai 50 euroa, joten tililuotto taipuu pieneksi lainaksi siinä missä perinteinen pikavippikin.

Pikavippien ohella netin kautta voi ottaa kulutusluottoa. Kulutusluotto ei sinänsä eroa merkittävästi pikavipistä, mutta yleensä lainasummat ovat isompia ja maksuajat hieman pidempiä. Pikavippejä, kulutusluottoja ja tililuottoja saatetaan tarjota myös samassa lainapalvelussa.

Kulutusluotoiksi nimetyt luotot ovat usein minimissään 500 – 1000 euroa, mutta painopiste on muutaman tonnin lainoissa. Siinä missä pikavipin takaisinmaksuaika on yleensä korkeintaan puoli vuotta, kulutusluotoille tarjotaan jopa viiden vuoden takaisinmaksuaikaa.

Sivujemme kautta löydät luotettavat ja turvallisesti toimivat pikavippipalvelut, jotka noudattavat lakeja. Kesäkuun 2013 lakimuutosten jälkeen alle 2000 euron lainojen todellinen vuosikorko saa olla enintään 51 %. Pikavippipalvelut ovat sopeutuneet lakimuutokseen eri tavoin: osa on laskenut hintoja, osa on pidentänyt laina-aikoja tai muuttanut lainasummia, osa on siirtynyt pikavipeistä tilimuotoisiin luottoihin.

Kaikkia pikavippejä voi hakea, jos täyttää vippipalveluiden lainaehdot. Tyypillisiä ehtoja ovat täysi-ikäisyyden ja luottokelpoisuuden vaatimus. Jotkut pikavipit myönnetään ainoastaan henkilöille, joilla on riittävät, säännölliset tulot. Pikavippiä voi kuitenkin saada myös ilman kummempia tuloselvityksiä.

Pikavippejä voi nykyään saada jopa vuorokauden ympäri. Se on mahdollista, koska tililuoton, joustoluoton tai vastaavan jatkuvan lainasopimuksen kautta vippiä voi nostaa tilille myös yöllä.

Useimpia pieniä lainoja on mahdollista saada tilille ainoastaan lain sallimissa rajoissa eli kello 7 – 23. Lainaa voi hakea vuorokauden ympäri, mutta mikäli hakemus lähetetään yöllä, lainapalvelu maksaa pikavipin vasta seuraavana aamuna tai seuraavana pankkipäivänä. Monet pikavippipalvelut ovat avoinna kello 7 – 23, mutta joissakin palveluissa aukioloajat ovat lyhyemmät.

Tililuotto on laina, jossa asiakkaalle määritetään luottoraja. Tililuottosopimus on voimassa toistaiseksi, ja asiakas voi nostaa lainaa silloin kun haluaa. Yhteensä lainassa voi olla korkeintaan luottorajan verran rahaa. Lain mukaan pikavippejä koskeva nostorajoitus ei koske tililuottoja, joten tililuotolta nostetut vipit on joistakin tililuottopalveluista mahdollista saada myös välillä 23 – 7.

Pikavipit soveltuvat pienehköön, nopeaan ja väliaikaiseen rahan tarpeeseen. Pikavipillä voi paikata tilannetta, jos rahat ovat päässeet kulumaan vähiin ennen palkkapäivää. Helppoutensa takia pikavipit ovatkin suosittu tapa hankkia joustoa raha-asioihin. Pikavipit voivat aiheuttaa velkaongelmia, mutta niin voivat toisaalta vuokrat ja sähkölaskutkin. Mikäli pikavippiä ottaa harkiten ja maksaa sen takaisin vastuullisesti, ei pikavipistä aiheudu ongelmia.

Mikäli on ottanut pikavipin, mutta ei yllättäen pystykään maksamaan sitä takaisin eräpäivään mennessä, kannattaa mitä pikimmin olla yhteydessä lainan myöntäneeseen yritykseen. Usein maksuaikaa voi sovitella pidemmäksi. Pikavippiyritysten on lainkin puolesta tarjottava asiakkaalle maksuvaikeustilanteessa tietoa siitä, miten asian voi järjestää pahempien maksuongelmien välttämiseksi.

Jos pikavippejä tai kulutusluottoja on päässyt kertymään, eikä takaisinmaksu ole rahatilanteen puolesta mahdollinen, tilanne voi näyttää ahdistavalta. Maksuvaikeuksiin on kuitenkin saatavissa neuvoja ja apua. Pikavippi- ja muihin velkaongelmiin voi tiedustella apua oman kunnan velkaneuvojalta tai esimerkiksi Takuu-Säätiöstä.

Pikavippivertailu

Pikavipin tarve voi tulla vastaan monessa tilanteessa. Joskus talouden suunnittelu pettää, eivätkä rahat riitäkään kuukauden loppuun asti. Toisinaan ilmaantuu yllättäviä menoja, jotka on pakko maksaa, vaikka rahaa ei olisi. Tyypillisiä pikavipin ottamisen syitä ovat esimerkiksi odottamattomat lääkäri- tai eläinlääkärilaskut ja erilaiset korjauskulut.

Kun suunnittelet pikavippiä, kannattaa ensimmäiseksi suorittaa pikavippivertailu. Näiden sivujen pikavippivertailusta näet nopeasti, millaisia vippisummia ja maksuaikoja eri pikavippipalvelut tarjoavat. Mikäli olet nuori henkilö, myös pikavippipalvelun ikärajalla on väliä. Näet myös ikärajan pikavippivertailusta.

Netistä löytyy paljon sivustoja, jotka tarjoavat pikavippivertailuita. Pikavippien vertailu onkin järkevää, jotta sopiva laina ja lainapalvelu löytyvät helposti. Vippivertailun avulla voit järjestää eri lainoja esimerkiksi halvimman hinnan tai pisimmän takaisinmaksuajan perusteella. Ennen lainan hakemista kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa pikavippivertailussa ilmoitetut tiedot lainapalvelun omilta sivuilta, sillä joskus voi käydä niin, ettei pikavippivertailu ole ajan tasalla.

Pikavippejä pidetään usein kalliina lainoina, ja vippien yhteydessä puhutaan tuhansien prosenttien todellisista vuosikoroista ja velkaongelmista. Pikavippi ei kuitenkaan ole erityisen kallista lainaa, kunhan vipin maksaa takaisin viimeistään eräpäivänä. Pikavippi on hoidettava kuten mikä tahansa muukin laina tai lasku. Maksuhäiriömerkinnän voi saada vaikka sähkölaskusta, jos sen jättää maksamatta!

Pikavippivertailun avulla selviää, millaisia kuluja vipeistä tyypillisesti peritään. Useimmiten pikavipeistä perityt kulut ovat noin 15 – 25 prosenttia lainatusta summasta. Jokainen lainaa tarvitseva voi itse miettiä, onko se sellainen hinta, jonka on valmis lainastaan maksamaan. Pikavippivertailun kautta voi etsiä edullisinta lainaa. Pikavippien etuna on nopeus ja helppous, sillä lainaa voi hakea yksinkertaisella hakemuksella netistä tai tekstiviestillä, ja vippi maksetaan tilille muutamassa minuutissa.

Pikavippien hinnat ovat viime aikoina entisestään alentuneet, sillä kesäkuusta 2013 alkaen on pikavipin todellinen vuosikorko saanut olla maksimissaan noin 50 prosenttia. Nykyään tarjotaan laajasti myös erilaisia tililuottoja ja joustoluottoja, joiden avulla lainaa voi saada joustavasti.

Myös tililuottoihin kannattaa tutustua etenkin silloin, jos pientä lainatarvetta on säännöllisesti. Voit tutustua pikavippivertailuiden kautta myös tililuottojen hintatasoon. Yleisesti ottaen tililuotot saattavat olla jopa pikavippejä edullisempaa lainaa.

Pikavippivertailuita katsomalla selviää, että esimerkiksi 100 euron lainan voi tililuoton kautta saada jopa alle 20 euron kuluilla, jos laina-aika on kuukausi. Koska pikavippivertailuihin on listattu lähes kaikki saatavilla olevat pienet lainat, voit helposti itse verrata, ovatko tililuotot pikavippejä halvempia.

Kaikkia tililuottojen ominaisuuksia ei välttämättä pikavippivertailusta suoraan näe. Kulujen ja maksuaikojen vertailu on siinä mielessä hankalampaa, että tililuottopalvelusta otetun lainan voi usein maksaa takaisin useammassa erässä. Pidemmästä maksuajasta peritään korkoa, joka lisää hieman lainan kustannuksia.

Yleensä tililuottojen kustannukset koostuvat nostoprovisiosta ja lainan korosta. Niissä pikavippivertailuissa, jotka sisältävät myös tililuottoja, on yleensä arvioitu myös tililuottojen kustannuksia pidemmällä maksuajalla. Tiedot eivät ole välttämättä aivan tarkkoja, sillä tililuotosta koituvien kustannusten määrään vaikuttaa esimerkiksi se, millaisissa erissä lainaaja päättää maksaa tililuottonsa takaisin.

Pikavippivertailun avulla voit verrata myös kulutusluottoja. Vaikka kulutusluottojen vertailua varten on myös omia sivujaan, usein voit verrata pikavippejä, kulutusluottoja ja tililuottoja samassa pikavippivertailussa. Vertailun avulla onkin helppo tutkia esimerkiksi eri maksuaikojen vaikutusta lainan hintaan.

Kulutusluotoissa todellinen vuosikorko on yleensä alhaisempi kuin pikavipeissä, sillä pitkän maksuajan ansiosta kulutusluottojen todellinen vuosikorko ei nouse pikavippien tasolle. Todellinen vuosikorko ei kuitenkaan ole aivan luotettava vertailuväline, mikäli vertaillaan hyvin erikokoisia ja erilaisilla takaisinmaksuajoilla maksettavia lainoja.

Jos haluat löytää parhaan lainan pikavippivertailun avulla, kannattaa todellista vuosikorkoa enemmän kiinnittää huomiota lainan hintaan. Lainojen hintatietoja vertailemalla oppii nopeasti, millainen laina on edullinen ja millainen kallis.

Vippi

Tekstiviesti on erittäin suosittu tapa hakea vippiä, ja hyvin monesta vippipalvelusta voitkin hakea lainaa tekstiviestillä. Tekstiviestillä haettavissa olevien lainojen tarjonta on tosin viime aikoina jonkin verran pienentynyt.

Vippien hakemisessa tekstiviestillä on se etu, ettei hakijan tarvitse olla tietokoneen tai netin lähettyvillä. Tekstiviestihakemus kuitenkin edellyttää, että hakija on etukäteen tarkistanut, millaisella tekstiviestillä laina haetaan ja mihin numeroon viesti lähetetään. Tekstiviestihakemuksissa on tarkkaan määritetty muoto, jota hakijan on noudatettava. Jos hakemukseen jää vaikkapa kirjoitusvirhe, ei hakemusta luultavasti käsitellä lainkaan. Siksi kannattaa olla huolellinen, kun hakee pikavippiä tekstiviestillä.

Tekstiviestejä käytetään yleensä pienten, 20 – 1000 euron vippien hakemiseen. Joskus tekstiviestilainaamista on saatettu rajoittaa siten, että tekstarilla voi hakea ainoastaan tiettyjä pienempiä lainoja, ja suuremmat summat on haettava netin kautta.

Isompien kulutusluottojen hakeminen tekstiviestillä ei yleensä ole mahdollista. Kulutusluotoissa luottokelpoisuustarkistukset ovat lisäksi tiukempia ja lainojen maksuajat pidempiä, joten tekstiviesti ei muutenkaan sovi kulutusluottoihin samalla tavalla kuin pikavippeihin.

Ennen kuin voit hakea vippiä tekstiviestillä, on sinun täytynyt rekisteröityä valitsemasi lainapalvelun asiakkaaksi netissä. Vippiä ei siis voi hakea suoraan tekstiviestillä. Rekisteröitymistä edellytetään, jotta asiakas tunnistautuu vippipalvelun sivuilla verkkopankkitunnuksillaan ja näin todistaa olevansa se henkilö, joka väittää olevansa. Kun asiakkuussuhde on luotu, asiakas voi milloin tahansa hakea lainaa tekstarilla.

Aikaisemmin oli vielä yleisempää hakea vippi tekstiviestillä. Lakimuutosten myötä lainan hakemiseen käytettävistä tekstiviesteistä ei kuitenkaan enää saa periä minkäänlaista maksua. Asiakkaan kannalta tämä on tietysti kätevää, mutta osa vippipalveluista on poistanut tekstiviestillä haettavat vipit valikoimistaan kokonaan.

Myös monessa tililuottopalvelussa voi nostaa vippiä tililleen tekstiviestillä. Tililuotot toimivat siinä mielessä samaan tapaan kuin pikavipit, että asiakkaan on ensin tehtävä sopimus netissä, ja sen jälkeen hän voi nostaa lainaa haluamallaan tavalla. Tekstiviestillä nostettu vippi maksetaan tilille yleensä heti.

Onko vippien hakeminen turvallista? Näiltä sivuilta löydät luotettavia vippipalveluita, jotka käsittelevät henkilötietoja huolellisesti ja edellyttävät lainan hakemisessa vahvaa tunnistautumista.

Vippejä kritisoidaan paljon mediassa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa, mutta joillekin ihmisille ja joissakin tilanteissa ne ovat erittäin tarpeellisia. Pienen lainan tarve ei myöskään ole uusi ilmiö, sillä muutama vuosikymmen sitten pieneen rahapulaan saatettiin hakea pankista vekseli. Enää vekseleitä ei ole tarjolla, eikä pientä lainaa muutenkaan saa pankista kovin hyvin.

Pankissa pientä vippiä kaipaavalle asiakkaalle voidaan tarjota luottokorttia, mutta kaikille luottokorttia ei toisaalta myönnetä. Luottokorteissa on yleensä jonkinlaisia maksuja riippumatta siitä, käyttääkö niitä vai ei, joten kaikki eivät välttämättä halua luottokorttia, vaikka sellaiseen olisi mahdollisuuskin.

Pikavippipalveluiden tarjoamien vippien avulla on mahdollista hankkia pieneen rahapulaan tilapäinen ratkaisu. Vipin ottajan ei tarvitse sitoutua pidempiin luottosopimuksiin, ainoastaan pikavipin takaisinmaksuajan noudattaminen riittää.

Vipit ovat suosittuja myös helppoutensa vuoksi. Vippiä voi hakea täyttämällä hakemuksen netissä, eikä sen kummempia selvittelyjä välttämättä tarvita. Vippi auttaa rahapulaan pikaisesti, sillä yleensä vippi maksetaan pankkitilille muutamassa minuutissa. Hakemuksen täyttäminen ja lähettäminen vie vain hetken. Vipin hakeminen on paljon vaivattomampaa kuin luottokortista neuvottelu pankin kanssa, joten ei ihme, että pikavipeille riittää ottajia.

Vaikka moni vippejä käyttävä henkilö käy säännöllisesti töissä, ovat vipit etenkin pienituloisten lainamuoto. Pienessä palkassa ei välttämättä ole niin paljon joustovaraa, että rahat riittäisivät, jos loppukuussa ilmaantuu odottamattomia menoeriä. Vippiä saa yleensä ilman vakuuksia, mikä on tärkeä ominaisuus henkilöille, joilla ei ole tarjota arvokasta ominaisuutta vakuudeksi.

Vaikka vippiä on helppo hakea, kannattaa lainan ottamista silti aina harkita vakavasti. Erityisen tarkkana on syytä olla, jos tulot ovat epävarmoja tai epäsäännöllisiä. Jos tiedossa ei ole tuloja, joilla pikavipin takaisinmaksu onnistuu, kannattaa vippi ehkä jättää ottamatta ja miettiä tilanteeseen muita ratkaisuita.

Tililuotto

Tililuotto on lainamuoto, jossa asiakkaan käytettävissä on jatkuva luottoraja. Jos asiakkaan luottoraja on esimerkiksi 2000 euroa, hän voi nostaa ensin vaikkapa 500 euroa ja parin viikon päästä 200 euroa.

Muita tililuotoista käytettyjä nimityksiä ovat muun muassa käyttölaina, luottotili ja joustoluotto.

Tililuottoa tarjoaa nykyään moni lainapalvelu, joka ennen keskittyi pelkästään pikavippeihin. Syynä on kuluttajansuojalain muutos, joka tuli voimaan kesällä 2013. Lakimuutoksessa pikavippien korkein sallittu todellinen vuosikorko asetettiin noin 50 prosenttiin, mikä tarkoittaa, että pikavippejä on enää hankala tarjota kannattavasti siihen tapaan, mihin aikaisemmin totuttiin.

Todellisen vuosikoron katto koskee kuitenkin ainoastaan alle 2000 euron luottoja. Siksi määräyksiä voi kiertää tarjoamalla tililuottoa 2000 euron luottorajalla. Jos 2000 euron laina on asiakkaan vapaasti nostettavissa, katsotaan tililuotto 2000 euron lainaksi, jolloin korkokatto ei koske sitä.

Nykyään onkin tarjolla runsaasti lainapalveluita, joista lainaa saa 2000 euron luottorajalla. Joissakin palveluissa luottoraja voi olla korkeampikin, jopa 5000 euroa. Vaikka summat ovat suuria, pientä lainaa voi silti edelleen nostaa. Tililuotolta voi nostaa kerralla hyvinkin pieniä summia, vaikkapa 20 euroa.

Asiakkaan kannalta tililuotto on siinä mielessä kätevä, että jatkuvana luottona tililuottoa voi nostaa, vaikka entistä lainaa olisi vielä maksamatta. Pikavippipalveluissa asiakkaat tottuivat siihen, että entinen vippi on maksettava kokonaan takaisin, ennen kuin uutta lainaa heruu. Jos lisälainan tarvetta ilmeni, täytyi asiakkaan turvautua johonkin toiseen pikavippipalveluun. Monesta palvelusta lainaaminen tekee kuitenkin velkatilanteista monimutkaisempia, kun maksuasioita ja eräpäiviä pitää setviä useamman lainapalvelun kanssa.

Tililuotto on asiakkaalle helppo ratkaisu myös siksi, että maksuaikaan saa usein enemmän joustoa kuin vanhanmallisissa pikavipeissä. Maksuaika toimii tililuotoissa usein minimilyhennyserän kautta. Eräpäivänä, joka on tyypillisesti kerran kuukaudessa, on maksettava tietty minimilyhennys, kuten 20 % avoimesta saldosta tai vähintään 50 euroa. Mikäli asiakas ei pysty tai halua maksaa enempää, hän voi jättää lopun lainan seuraaville kuukausille. Joustovarasta peritään korkoa, joka on kuitenkin yleensä maltillinen, tyypillisesti 5 – 10 prosenttia kuukaudessa.

Kenelle tililuotto sopii? Jotta tililuotto voidaan myöntää, edellytetään asiakkaalta aina vähintään 18 vuoden ikää. Jos olet nuori, tarkista ikäraja vertailutaulukosta tai lainapalvelun sivuilta, sillä ikäraja voi olla myös 18:a vuotta korkeampi. Yli 25 vuoden ikää ei toisaalta missään lainapalvelussa vaadita.

Tililuottoja myöntävät lainapalvelut edellyttävät usein myös, että asiakkaalla on riittävät, säännölliset tulot. Asiakkaan on siis saatava säännöllisesti työtuloja tai eläkettä, jotta laina voidaan myöntää. Luoton myöntämiseen vaadittava tulojen määrä vaihtelee lainapalvelun mukaan. Ehdot voi tarkistaa tililuottopalvelun sivulta tai vain yksinkertaisesti hakea lainaa ja katsoa, myönnetäänkö sitä.

Jotta tililuottopalvelu voi varmistua siitä, että luoton hakijalla todella on ilmoittamansa verran tuloja, on hakijan yleensä lähetettävä tiliote, palkkakuitti, eläkepäätös tai vastaava asiakirja, josta tulojen määrä käy ilmi. Myös laki vaatii nykyään, että ennen lainan myöntämistä luottoyhtiön on tarkistettava asiakkaansa luottokelpoisuus riittävän hyvin. Tulojen todistamiseen vaadittavan asiakirjan voi lähettää yleensä esimerkiksi sähköpostilla. Tulotodistus on lähetettävä joko lainahakemuksen yhteydessä tai silloin, kun haluaa nostaa pankkitililleen ensimmäisen lainan.

Tililuottoa, kuten mitään muutakaan lainaa, ei voida myöntää, jos lainan hakijalla on yksi tai useampi maksuhäiriömerkintä. Omat luottotiedot voi tarkistaa esimerkiksi Suomen Asiakastiedon kautta. Maksuhäiriömerkintää ei voi tulla huomaamatta, sillä maksamattomasta laskusta ja siitä uhkaavasta maksuhäiriöstä lähetetään aina useampi huomautus. Mikäli tililuotto evätään maksuhäiriömerkinnän vuoksi, lainapalvelu ilmoittaa syyn asiakkaalle.

Tyypillisin tililuoton luottoraja on noin 2000 euroa, mutta luottoraja voi olla myös pienempi tai suurempi. Yleensä luottoraja määritetään asiakkaan luottokelpoisuuden mukaan. Arviointiin vaikuttaa esimerkiksi asiakkaan tulotaso – jos tulot ovat hyvät, voidaan myöntää isompi luottoraja kuin pienituloiselle. Luottorajaa saatetaan asiakkuuden aikana myös muuttaa. Maksunsa hyvin hoitanut, luotettavuutensa osoittanut asiakas saattaa saada korotusta luottorajaan. Toisaalta luottoraja voi laskea tai luotto voidaan poistaa kokonaan, mikäli asiakkaalla on ongelmia laskujensa maksussa.

Hyödyllistä tietoa: